Menu sylwestrowe

Prezenty świąteczne
Baza prezentów
Poznaj Kraków
Toruń dla Ciebie

Jeśli urządzasz sylwestera w domu dla rodziny lub spędzasz ten okres ze znajomymi w górach lub innym przyjemnym miejscu, zawsze staniesz w obliczu wyboru menu sylwestrowego. Poniższe propozycje mogą Ci pomóc podjąć decyzję jakie potrawy wybrać.

Menu sylwestrowe

Ciągle znaczna liczba polaków decyduje się na spędzenie Nowego Roku w zaciszu swojego domu w towarzystwie najbliższej sercu rodziny i przyjaciół. Powszechnie wiadomo, że jest to znacznie tańsza forma przywitania Nowego roku. Taka forma spędzania sylwestra powoduje, że na barkach gospodarzy spoczywa skomponowanie wykwintnego menu sylwestrowego. Poniżej umieszczamy kilka sprawdzonych pomysłów na przygotowanie smacznych potraw i przystawek sylwestrowych. Mamy nadzieję, że poniższe przykłady menu sylwestrowego pomogą Państwu podjąć trafną decyzję co do menu na organizowanej przez Państwa imprezie

Menu sylwestrowe I

- śledzie zapiekane w sosie pomidorowym
- półmiski wędlin
- półmiski serów
- sałatka sylwestrowa
- ryba w galarecie
- warzywa (pomidory, ogórki, grzybki marynowane, papryka,sałata itp.)
- barszcz czerwony z krokietem, lub z pasztecikami
- bigos
- różne rodzaje ciasta
- paluszki, chipsy, cukierki
- kawa,herbata, napoje zimne
- szampan,wina różnego gatunku, wódka

 

Menu sylwestrowe II

- roladki z piersi kurczaka
- żurek z jajkiem
- galaretka drobiowa
- sałatka jarzynowa
- półmisek wędlin
- jaja w majonezie
- koreczki
- rybne curry z ziołami
- półmisek serów - żółte i pleśniowe
- pieczywo
- marynowane ogórki, grzybki, oliwki
- napoje zimne
- kawa, herbata
- szampan
- wina różnego gatunku, wódka
- paluszki, chipsy, cukierki

 

Menu sylwestrowe II

- roladki z piersi kurczaka
- żurek z jajkiem
- galaretka drobiowa
- sałatka jarzynowa
- półmisek wędlin
- jaja w majonezie
- koreczki
- rybne curry z ziołami
- półmisek serów - żółte i pleśniowe
- pieczywo
- marynowane ogórki, grzybki, oliwki
- napoje zimne
- kawa, herbata
- szampan
- wina różnego gatunku, wódka
- paluszki, chipsy, cukierki

 

Śledzie zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki:

- 0,5 kg śledzi
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz

 

Sos:
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 średni pomidor
- koperek lub pietruszka
- mała śmietana
- 2 łyżki chrzanu

 

Przygotowanie:
Umyte śledzie nacieramy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na ok 15 minut do lodówki. Po ówczesnym schłodzeniu, filety obtaczamy w mące i podsmażamy na goracym oleju. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do zaroodpornego naczynia, wysmarowanego odrobina tłuszczu. Wszystkie składniki niezbędne do sporządzenia sosu mieszamy ze sobą i przyprawiamy. Wówczas sosem polewamy śledzie i wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut. Potrawę dekorujemy posypujac posiekanym koperkiem lub gałązką pietruszki.

 

Szaszłyki na zimno

Składniki:
- kilka pomidorków koktailowych
- ogórki konserwowe
- kilka listków rukoli
- kilka plasterków szynki lub salami
- zioła prowensalskie
- ser feta
- ser pleśniowy
- kilka kolb małych marynowanych kukurydz
- oliwki
- wykałaczki lub patyczki do szaszłyków

 

Przygotowanie:
Umyte pomidorki przekrajamy na połówki. Sałatę płuczemy i osuszamy. Na każdym plasterku wędliny układamy kilka listków rukoli i zawijamy w roladkę. Aby było ciekawie, każdą wykałaczkę powinniśmy nadziewać różnymi składnikami w zależności od naszej wyobrażni. Przykładowo: Na wykałaczke nadziewamy połówkę pomidorka obsypanego ziołami prowensalskim, kostkę sera pleśniowego, rulonik z wędliny i znów pomidorek. Inna wersja to: kostka sera feta, oliwka, rulonik wędliny oraz ogórek konserwowy. Ciekawym połączeniem jest również: kosteczka ogórka, mała kolba kukurydzy i plasterek sera pleśniowego położonego na wędlinę i zwiniętego.

Roladki z piersi kurczaka

Składniki:

- 4 piersi kurczaka
- 4 ogórki konserwowe

- 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej
- 2 marchewki
- 1 por
- 15 dkg żółtego sera
- 250 ml. bulionu
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- sałata do przybrania
- wykałaczki

 

Przygotowanie:
Opłukane piersi lekko rozbijamy i nacieramy przyprawami. Na rozłożonej piersi układamy kolejno pokrojone w paseczki warzywa i zawijamy w rulonik. W roladke wbijamy wykałaczkę, by podczas duszenia zatrzymać jej kształt. Potrawe wkładamy do brytwanki i zalewamy bulionem. Po podduszeniu roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia i skrapiamy olejem. Pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Pod koniec pieczenia roladki posypujemy startym serem i wykładamy na talerz. Potrawe możemy udekorować młodymi liśćmi sałaty.

 

Zupa pieczarkowo-serowa

Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 3 serki topione śmietankowe
- łyżka oleju
- 1,5 litra bulionu
- włoszczyzna
- pęczek szczypiorku

 

Przygotowanie:
Pokrojone w talarki pieczarki podsmażamy na patelni. Do gotujacego się wywaru z warzyw wsypujemy połowę podsmażonych pieczarek, dodajemy po kawałku śmietankowych serków i mieszamy. Zupę miksujemy i dodajemy odłożona połowę pieczarek. Całość posypujemy skrojonym szczypiorkiem i nalewamy do kokilek. Zupę można podawać z grzankami zrumienionymi na złoty kolor.

 
 
   
   
 
 
Copyright 2007-2011 by esylwester.pl | Wszelkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie całości i fragmentów bez zezwolenia zabronione
 
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape